Olej rycynowy 100 ml

8,90 zł Brutto

Olej rycynowy (rącznikowy).

Objętość: 100 ml.

Do stosowania na skórę, włosy, paznokcie, stopy.

Zastosowanie:

- problemy skórne (oparzenia słoneczne, trądzik, rozstępy)
- pielęgnacja włosów (stymulacja porostu włosów, pogrubianie brwi)
- jako dodatek do szamponów, kremów, maseczek itp.

Dodaj do Listy zyczen
KupującPłacisz mniej oOszczędzasz
3 sztuki 15% 4,01 zł

Olej rycynowy, tzw. olej rącznikowy to produkt roślinny, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Ma właściwości kosmetyczne oraz zdrowotne,choć unikać go powinny kobiety w ciąży. Jest bezbarwny i posiada gęstą konsystencję. Olejek rycynowy był już znany przed 4 tysiącami lat w Indiach i Egipcie.


Zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo szerokie. Możemy go znaleźć w wielu kosmetykach. Sprawdza się, również jako składnik wielu odżywek do przesuszonych i zniszczonych włosów oraz paznokci. Bardzo dobrze się wchłania, dzięki temu jest uznanym składnikiem przy produkcji kremów, balsamów oraz innych kosmetyków do pielęgnacji ciała.

W zależności od problemu, olejek stosowany jest bardzo różnorodnie.

Przeważnie wmasowywuje się go bezpośrednio w skórę, włosy paznokcie, stopy twarz. Można również dodać go szamponów, kremów, maseczek itp.

Na bazie oleju rycynowego przygotowuje się, też okłady, w przypadku grzybicy, otarć, kaszaków i trądziku. Okłady z rycyny były znane już w XIX i XX wieku.

Okład przygotowuje się z miękkiego materiału- flaneli. Należy ją złożyć, aby powstało kilka warstw. Flanelę nasącza się olejem [wcześniej olej można podgrzać] i przykłada do skóry. Najlepiej robić okłady na noc, ponieważ powinien mieć on styczność ze skórą przez kilka godzin. Po zdjęciu okładu, skórę, na której po kuracji zbiorą się toksyny, należy przemyć roztworem sody oczyszczonej [Pół łyżeczki sody na pół szklanki ciepłej wody], a następnie ciało dokładnie umyć wodą i mydłem.

Podziel się opinią

Olej rycynowy 100 ml

Olej rycynowy 100 ml

Olej rycynowy (rącznikowy).

Objętość: 100 ml.

Do stosowania na skórę, włosy, paznokcie, stopy.

Zastosowanie:

- problemy skórne (oparzenia słoneczne, trądzik, rozstępy)
- pielęgnacja włosów (stymulacja porostu włosów, pogrubianie brwi)
- jako dodatek do szamponów, kremów, maseczek itp.

Inne w tej kategorii